Silvestrovské recepty na terinky z uzeného lososa a křupavé sýrové košíčky

Silvestr je den spojený s bujarou zábavou a především dobrým jídlem a pitím. Zkuste letos klasické silvestrovské chlebíčky a jednohubky doplnit o další dvě skvělé pochoutky: křupané sýrové košíčky a terinky u uzeného lososa. Užijte si jedinečný poslední den v roce a dobrou chuť!

Recept na terinky z uzeného lososa

Co na terinky z uzeného lososa potřebujete

  • 200 g uzeného lososa
  • 200 g ricotty
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru
  • 1 lžička želatiny
  • 1 okurka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Jak při přípravě terinek z uzeného lososa postupovat

Zapékací mističky vyložte tenkými plátky uzeného lososa. Měli byste použít asi tři čtvrtiny z celkového množství. Zbytek lososa nakrájejte na malé kousky. Rozetřete ricottu se smetanou, vmíchejte nakrájeného lososa. Osolte, opepřete a přidejte kopr. Rozpusťte želatinu ve dvou lžících vody. Nechte nabobtnat a pak zahřejte, až se úplně rozpustí. Do želatiny vmíchejte lžíci lososové pomazánky. Pak vmíchejte zbytek. Rozdělte do misek. Dejte alespoň na hodinu do lednice. Z citronové šťávy a oleje umíchejte zálivku. Okurku nakrájejte na tenké plátky a udělejte z nich polštářek pro každou terinku. Vyklopte a ozdobte např. snítkou kopru nebo pažitky a kouskem citronu.

Recept na terinky z uzeného lososa
Recept na terinky z uzeného lososa (Zdroj: archiv La Formaggeria)

Recept na křupavé sýrové košíčky

Co na sýrové košíčky potřebujete

  • 250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia
  • 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu
  • 170 g ricotty
  • ¼ hrnku smetany ke šlehání
  • ½ lžičky tymiánu
  • 2 lžičky nasekané hladkolisté petrželky
  • nakládaná sušená rajčata
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Jak při přípravě sýrových košíčků postupovat

Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečící papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia (nebo parmezánu) a lehce opepřete. Z hromádek udělejte kolečka o průměru asi 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka. Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem gorgonzola DOP Dolce (dá se použít niva nebo jiný sýr s modrou plísní) a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť gorgonzoly.

Recept na křupavé sýrové košíčky
Recept na křupavé sýrové košíčky (Zdroj: archiv La Formaggeria)

Související k tématu