Březová míza: Zdraví prospěšná tekutina vám bude i chutnat

Nemáte chuť, obrátit do sebe pohár lotyšského „Božího nápoje“? Že je to do Lotyšska trochu z ruky? Nevadí. Nabídne vám ji u nás každičká bříza. Ale pozor, je to rituál, jak říká Jan Kelar, odborník na březovou mízu! Poproste břízu o její mízu a pak nezapomeňte poděkovat.

Březová míza

Březová míza se sbírá zkraje jara, začátkem března. Z jednoho stromu můžeme odebrat asi jeden litr mízy, ale za jeden den nám může nakapat dokonce až pět litrů této úžasné tekutiny.

Březová míza je zdraví velmi prospěšná
Březová míza je zdraví velmi prospěšná (Zdroj: pixabay.com)

Proč pít mízu

Březová míza má v sobě spoustu stopových prvků, zlepšuje metabolismus, snižuje cholesterol, pročišťuje ledviny i játra, odvádí přebytečnou vodu z těla a obnovuje svrchní buňky kůže, pokožka se krásně napíná.

Za nápoj nezapomeňte poděkovat!
Za nápoj nezapomeňte poděkovat! (Zdroj: Prima FTV)

Jak odebrat mízu

Navrtáme do stromu díru aku šroubovákem, vrtákem o průměru 6–7 mm, do hloubky 3,5–5 cm. Můžeme použít i nůž a strom naříznout do tvaru písmene V, ale to je méně šetrná metoda. Do navrtané dírky stačí zasunout obyčejné brčko nebo hadičku a míza pak bude vykapávat do nádoby. Po vykapání mízy je vhodné otvor uzavřít. K tomu se používají dřevěné kolíčky, které se kladívkem naťuknou do otvoru. Kolíčky můžeme natřít štěpařským voskem.

Břízu můžeme navrtat aku šroubovákem
Břízu můžeme navrtat aku šroubovákem (Zdroj: Prima FTV)

Čerstvá míza se nijak neupravuje, pije se ihned po vykapání, již za dva dny se ale začíná zakalovat.

Autor:

Kutilství a zahrádkářství patří k činnostem, které mají léčebné účinky, jsou blahodárné pro lidskou psychiku, jsou cestou k dlouhověkosti a snižují riziko předčasného úmrtí až o čtvrtinu. Moji předkové tento přístup k životu praktikovali a já ho hodlám následovat.

Související k tématu