Krémová polévka z dýně Hokkaido s křupavou cizrnou

Dýně Hokkaido doslova vtrhly do našich zahrad i kuchyní jenom před pár lety, ale rychle si získaly oblibu, které jiné druhy dýní jen těžko konkurují. Asi nejoblíbenějším pokrmem je krémová polévka z dýně Hokkaido. Má různé varianty, ale základ je vždy stejný.

Co budete potřebovat na krémovou polévku z dýně Hokkaido

  • 1 středně velkou dýni Hokkaido
  • 6 středních mrkví
  • 4 střední kořenové petržele
  • 3 střední cibule
  • 1,5 l vody
  • 3 stroužky česneku (podle chuti)
  • 3 snítky libečku
  • misku vařené cizrny (cizrnu namočte na 12 hodin ve vodě a pak ji v nové osolené vodě uvařte do měkka)
  • olej
  • kousek másla
  • sůl
  • mletý pepř
Krémová polévka z dýně Hokkaido: Co budete potřebovat
Krémová polévka z dýně Hokkaido: Co budete potřebovat (Zdroj: Adam Sedláček)

Jak budete postupovat při přípravě krémové polévky z dýně Hokkaido

1. krok: vydlabejte dýni

Dýni rozkrojte na polovinu a lžící vydlabejte vnitřní část se semeny. Očistěte kořenovou zeleninu, cibuli i česnek.

Krémová polévka z dýně Hokkaido: vydlabejte dýni
Krémová polévka z dýně Hokkaido: vydlabejte dýni (Zdroj: Adam Sedláček)

2. krok: zeleninu osmahněte

Do hrnce nalijte trochu oleje a osmahněte na něm mrkev (jednu mrkev si ponechte stranou), petržel a cibuli, nakrájené na větší kusy. Asi po dvou minutách přidejte dýni, nakrájenou také na větší kusy a společně osmahněte, až zelenina získá zlatavý nádech. Zalijte 1,5 l vody, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut do změknutí.

Krémová polévka z dýně Hokkaido: zeleninu osmahněte
Krémová polévka z dýně Hokkaido: zeleninu osmahněte (Zdroj: Adam Sedláček)

3. krok: mixujte a přidejte mrkev

Uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte prolisovaný česnek, nakrájený libeček a poslední mrkev, nakrájenou na tenká kolečka. Pro zjemnění polévky přidejte kousek másla a polévku povařte, aby změkla kolečka mrkve.

Krémová polévka z dýně Hokkaido: mixujte a přidejte mrkev
Krémová polévka z dýně Hokkaido: mixujte a přidejte mrkev (Zdroj: Adam Sedláček)

4. krok: polévku servírujte

Do hotové polévky přidejte uvařenou cizrnu a už dále nevařte.

Krémová polévka z dýně Hokkaido: polévku servírujte
Krémová polévka z dýně Hokkaido: polévku servírujte (Zdroj: Adam Sedláček)

Prima tipy

  • Místo cizrny můžete spolu s kolečky mrkve přidat do polévky na kostičky nakrájené brambory.
  • Polévka také skvěle chutná s osmaženou houstičkou.

Související k tématu