Vánoční koule z perníku: Sladké ozdoby na vánoční stromek

Pamatujete, jak si stěžoval ten menší medvídek ze seriálu – Potkali se u Kolína – tomu většímu: Pane, ty vaše nápady jsou pěkně vypečené? Nápady Olgy Ceralové jsou také pěkně vypečené, ale žádný důvod ke stížnostem tu není. Olga peče koule z perníku.

Co budeme potřebovat na výrobu koulí

Na koule je zapotřebí mít formičky polokoule. Ty pomažeme tukem a položíme na ně kolečko z perníkového těsta. V předehřáté troubě na cca 170 °C pečeme tak dlouho, dokud těsto nezrůžoví a okraje na formičkách nezačnou mírně tmavnout. Potom vyndáme z trouby a opatrně z formiček upečené polokoule sloupneme. Necháme vystydnout, potom ostrým nožem opatrně seřízneme hrany do hladka, aby nám šly slepit.

Formička polokoule
Formička polokoule (Zdroj: Prima FTV)

Čím budeme lepit

Na lepení použijeme instantní bílkovou glazuru, je to rychlejší než nyní šlehat bílek s cukrem. Jsou to sušené oslazené bílky, které se vyšlehají s kapkou vody a potom se touto směskou slepí polokoule k sobě. Před přilepením nesmíme zapomenout vložit mezi dvě polokoule stužku, na které bude ozdoba potom viset.

A jde se zdobit!

Zdobit můžeme několika způsoby. Buď sněhovou pěnou, marcipánem či pouze bílým potahovacím fondánem.

Perník potřeme vodou
Perník potřeme vodou (Zdroj: Prima FTV)

Je potřeba přetřít koule vlhkým štětcem pod hmotu, aby na kouli držela. Fondán i marcipán jsou převážně z cukru, ten se vlhkostí naleptá a hmoty se krásně na perník přilepí.

Vykrajování ozdob
Vykrajování ozdob (Zdroj: Prima FTV)

Hotové koule můžeme použít na vánoční stromeček, či je můžeme zavěsit do prostoru.

Vánoční koule z perníku
Vánoční koule z perníku (Zdroj: Prima FTV)

Autor:

Kutilství a zahrádkářství patří k činnostem, které mají léčebné účinky, jsou blahodárné pro lidskou psychiku, jsou cestou k dlouhověkosti a snižují riziko předčasného úmrtí až o čtvrtinu. Moji předkové tento přístup k životu praktikovali a já ho hodlám následovat.

Související k tématu