Recept na retro domácí dýňový kompot à la ananas

Kompoty patřívaly k oblíbeným domácím zavařeninám. Jahodové, švestkové či meruňkové bývaly pochoutkou hlavně pro děti. Svého času byl velice populární dýňový kompot à la ananas, který si mnozí pamětníci jistě rádi připomenou. Byla by škoda na něj úplně zapomenout, takže tady jsou dva recepty, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

1. recept na dýňový kompot à la ananas

Smícháme 1 kg očištěné a na kostičky nakrájené dýně s 500 ml vody a 250 g cukru. Přidáme 1 zarovnanou lžičku kyseliny citronové a 2 lžičky Aroma ananas a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme, dokud nezačne sklovatět – asi 35 minut. Případnou pěnu odebereme a kompot plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a 10–20 minut necháme stát na víčku.  

Domácí dýňový kompot à la ananas s aroma
Domácí dýňový kompot à la ananas s aroma (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

2. recept na dýňový kompot à la ananas

Litr vody svaříme se 400 g cukru. Do cukerného roztoku vložíme 1–1,3 kg oloupané, na kostky nakrájené dýně a 3 minuty povaříme. Potom dýni vyjmeme a narovnáme do sklenic. Do nálevu přidáme 250 ml ananasového džusu a nalijeme na dýni ve sklenicích. Sklenice zavíčkujeme. Dáme je do zavařovacího hrnce a zalijeme vodu zhruba do poloviny výšky sklenic. Kompot zavařujeme při teplotě 85 °C 15–20 minut.

Domácí dýňový kompot à la ananas s džusem
Domácí dýňový kompot à la ananas s džusem (Zdroj: istock.com)

Autor:

Jsem nadšená pěstitelka zeleniny, ovoce a květin, prostě všeho dobrého, užitečného a hezkého. A i když se mi ne vždy daří (třeba když salát sežerou plzáci), neztrácím optimismus a do zahradničení se pouštím znova a znova.  Mám ráda zvířata, všechna bez výjimky (i ropuchu, která k nám letos doskákala), i když přiznávám, že nejblíže mému naturelu jsou šelmy, konkrétně kočky. A taky vyměním žárovku, přitluču hřebík či opravím těsnění.

Související k tématu