11 extra tipů, jak ušetřit a ještě si skvěle pochutnat: Vyhazujete staré pečivo? Zadržte!

Rohlíky, housky, žemle, bagety a chleba v našich domácnostech putují nejčastěji do odpadkových košů (spolu s výrobky, které nemají příliš dlouhou trvanlivost – tedy mlékem, mléčnými produkty, uzeninou, ovocem a zeleninou). Je ale velká škoda je vyhazovat, můžete si z nich připravit ještě mnoho dobrot. Tím omezíte plýtvání a navíc ušetříte peníze. Pečivo můžete sníst i po třech dnech doma, k pozdějšímu využití je vhodné ho sušit nebo mrazit a v budoucnu dále zpracovávat…

Několik dní staré pečivo

1. Opět křupavé rohlíčky

Pokud nestihnete sníst čerstvé rohlíky nebo chleba a po pár dnech vám už nechutnají jen tak, kromě klasických topinek můžete připravit i zdravější zapékané varianty. Respektive, samotné pečivo můžete jen nahřát v troubě nebo toustovači a použít, jak jste zvyklí. Stačí chvilka a získáte krásně křupavé rohlíčky.

2. Chleba jako minipizza

Výbornou a voňavou večeři uděláte ze staršího pečiva či chleba, které rozkrájené položíte na plech a ozdobíte třeba jako pizzu – přidáte kečup, oregano, sýr, tuňáka, cibuli, vše dle chuti (ideálně ale použijte suroviny z lednice, kterým dojde brzy trvanlivost). Pak nechte zapéct v troubě a je hotovo.

3. Domácí burger

Zbyly vám „kaiserky“ a druhý den už vám vadí, že nejsou křupavé? Připravte si z nich v troubě parádní burger.

Staré housky využijete na burger
Staré housky využijete na burger (Zdroj: istock.com)

4. Do nádivky

Starší žemle nakrájené na kostičky přidejte do nádivky, kterou můžete péct spolu s kuřetem nebo jako samostatný pokrm. Nádivkových variací je opravdu hodně. Klasicky se přidávají do těsta na houskové knedlíky.

5. Bramborové knedlíky

Připravit z nich můžete trochu netradiční bramborové knedlíky. Kostky z rohlíků smíchejte s nastrouhanými bramborami (zhruba 1 větší brambora na 1 rohlík), osolte, vytvarujte knedlíčky a vařte v osolené vodě  6–8 minut. Není potřeba ani vajíčko.

6. Žemlovka nasladko i naslano

Taky jste v dětství milovali žemlovku od babičky? Udělejte si ji i teď, hlavní surovinou jsou právě starší rohlíky nakrájené na kolečka, pak jablka, tvaroh, ořechy… Něco jako žemlovku můžete upéct i z chleba. Budete potřebovat starý chleba na kostičky, teplé mléko, vajíčka, rozinky či jiné sušené ovoce, skořici a tuk na vymazání pekáčku. Vše smíchejte a dejte zapéct. Inspirace na tento recept je od iniciativy Zachraň jídlo. A co „žemlovka“ ve variantě naslano? Místo cukru a ovoce přidáte zase sůl, cibuli, slaninu…

Pečivo nechte na vzduchu proschnout
Pečivo nechte na vzduchu proschnout (Zdroj: istock.com)

Sušení starého pečiva

7. Rohlíky a spol. na horší časy

Není šance, že stihnete starší pečivo zpracovat aktuálně za pochodu? Můžete ho nechat k využití na horší časy. Usušte ho. Takže, pokud víte, že pečivo nestihnete sníst, vyndejte ho z pytlíků a nechte na vzduchu proschnout. Nic víc pro tuhle chvíli není třeba. A co se suchým pečivem pak?

8. Strouhanka se vždycky hodí 

Úplným základem, který asi každý zná, ale málokdo dělá, je strouhanka. Můžete ji udělat právě ze suchých rohlíků i chleba – rohlíkovou využijete klasicky na obalení řízků, posypání švestkových knedlíků či vysypání forem třeba při pečení bábovky. Chlebová strouhanka dobře poslouží na zahuštění guláše nebo slaného těsta, kam se chlebová chuť hodí. Až tedy budete mít víc času, nastrouhejte ručně, třeba i těsně před vařením, které si se strouhankou naplánujete, nebo umelte na robotu či v mlýnku na maso. Pokud je strouhanky víc, uskladněte do uzavřených nádob.

Strouhanku můžete udělat z rohlíků i chleba
Strouhanku můžete udělat z rohlíků i chleba (Zdroj: istock.com)

9. Pochoutky k vínu i pro děti

Usušit můžete i rohlíky či chleba na plátky/kostičky a poté z nich uvařit opět výše uvedené knedlíky či žemlovku. Jen možná budete potřebovat více tekutiny (mléka, vývaru, vody), aby pečivo nasáklo a dalo se s ním lépe pracovat. Pokud suché kostičky/plátky rohlíků či chleba opečete s trochou tuku a koření v troubě, můžou úspěšně nahradit chipsy či jiné pochutiny, když vás nebo děti honí mlsná...

Zamrazení starého pečiva

10. Kdykoli po ruce

Máte-li místo v mrazáku, můžete pečivo také „zakonzervovat“ tam, kde jsou opět připravené k nejrůznějšímu použití. Ze zmražených plátků chleba uděláte rychlé zapečené chleby nebo topinky. Chleba a pečivo se dá ale jíst i jen rozmrazené, nicméně není to úplně jako čerstvé pečivo. Zmražené kostičky rohlíků zase opět využijete při vaření knedlíků, na krutony k polévce, do salátů a podobně.

Ze zmražených plátků chleba jsou super topinky
Ze zmražených plátků chleba jsou super topinky (Zdroj: istock.com)

11. Prima tip

Staré pečivo můžete hodit i do kompostu. Nicméně pokud se jídlo zkonzumuje nebo zkrmí, je to podle odborníků, kteří se zabývají problematikou plýtvání jídlem, lepší. Když už nic jiného, můžete tedy starým pečivem, především v zimě, nakrmit zvířata venku. Spojte příjemné s užitečným a vyrazte na procházku k rybníku nebo do lesa. Suché pečivo můžete nadrobit i ptákům. Nebo pokud máte sousedy, kteří chovají slepice nebo jiné domácí užitkové zvíře, možná zbytky z vaší kuchyně také uvítají…

Autor:

Ráda zpovídám lidi, kteří mají co říct, pátrám po zajímavých informacích, píšu a těší mě, když někomu můžu pomoci. Díky tomu všemu a snad právě proto jsem se před více než deseti lety stala novinářkou. K tomu mě baví zahrada, zařizování bydlení a životní styl šetrný k přírodě i rodinným financím. Jsem ráda, že i tyhle zkušenosti nebo zjištěné poznatky z různých stran můžu předávat dál, třeba na webu Prima Nápady...

Související k tématu