Domácí zeleninová kořenící směs aneb Poctivá polévka je grunt

Sychravé počasí je tady a k němu rozhodně patří polévky. A pokud se u vás doma bez ní žádný správný oběd neobejde, pak jistě chcete, aby vaše polévka byla poctivá, bez dochucovadel plných „éček“. Paní Boženka Dvořáková z Boskovic prozradila Láďovi svůj recept z rodinného stříbra na zdravou a ryze domácí zeleninovou kořenící směs, která polévku skvěle chuťově vyladí.

Co budeme potřebovat na kořenící směs

  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • pórek
  • cibuli
  • česnek
  • petrželovou a celerovou nať
Zeleninové koření 6
Zeleninové koření 6 (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak budeme postupovat při výrobě kořenící směsi

1. krok

Zeleninu očistíme a oloupeme. Abychom ve směsi zachovali krásně červenou barvu mrkve, budeme ji nejprve blanšírovat, tedy krátce ji povaříme ve vroucí vodě a následně rychle a prudce zchladíme ve studené vodě. Poté mrkev důkladně osušíme.

Zeleninové koření 1
Zeleninové koření 1 (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok

Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, rovněž petrželovou a celerovou nať nasekáme nožem nadrobno.

Zeleninové koření 2
Zeleninové koření 2 (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok

Pokrájenou zeleninu rovnoměrně rozprostřeme do jednotlivých pater sušičky. Navrch umístíme nať, která bude usušená nejdříve, tedy zhruba za tři hodiny, potom bude následovat pórek a cibule s česnekem a nejdéle se bude sušit kořenová zelenina, u níž musíme počítat s dobou sušení asi šest hodin.

Zeleninové koření 3
Zeleninové koření 3 (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok

Usušenou zeleninu sesypeme do jedné velké mísy a důkladně promícháme.

Zeleninové koření 4
Zeleninové koření 4 (Zdroj: archiv FTV Prima)

Hotovou směs uložíme do uzavíratelných sklenic a máme stále po ruce skvělé polévkové koření v bio kvalitě!

Související k tématu