Malinovka z červené řepy aneb jak si udělat pohár tekutého zdraví

Ne každý z nás ji má pravidelně na talíři, přesto tento zázrak jménem červená řepa doporučují k pravidelné konzumaci nejen všichni lékaři. Tato na první pohled obyčejná, ve skutečnosti však superpotravina obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek, má také vysoký obsah vitaminů C a E a schopnost regenerovat buňky, kůži, kosti, cévy, pomáhá při zažívacích potížích. O to, jak ji nenásilně, chutně zabalenou do malinového hávu zařadit do svého jídelníčku, se s Láďou Hruškou podělila paní Božena Dvořáková.

Co budeme potřebovat na malinovku z červené řepy

  • 4 středně velké červené řepy
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • 2 g kyseliny citronové
  • 1 lahvičku malinové tresti

Jak budeme postupovat při výrobě malinovky z červené řepy

1. krok

Bulvy červené řepy oloupeme, nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, postavíme na plotnu a necháme půl hodiny vařit.

Malinovka z červené řepy 1
Malinovka z červené řepy 1 (Zdroj: FTV Prima)

2. krok

Vodu z vaření slijeme do jiného hrnce. Uvařenou dužinu necháme vystydnout a můžeme použít například do salátu.

Malinovka z červené řepy 2
Malinovka z červené řepy 2 (Zdroj: FTV Prima)

3. krok

Do řepného vývaru postupně sypeme cukr, promícháme a necháme ho rozpustit. Poté přidáme jednu lžičku kyseliny citronové, která bude sloužit jako přírodní konzervant, a vlijeme malinovou tresť. Vše důkladně promícháme.

Malinovka z červené řepy 3
Malinovka z červené řepy 3 (Zdroj: FTV Prima)

4. krok

Hotový sirup ještě za horka přelijeme do připravených lahví.

Malinovka z červené řepy 4
Malinovka z červené řepy 4 (Zdroj: FTV Prima)

Popíjíme naředěné vodou v poměru, který nám vyhovuje. Na zdraví!

Související k tématu