Pivní svařák: Vychytaný recept na zahřátí

Svařák z piva je třeba v Polsku nebo i v Německu skoro stejně populární jako svařené víno. Láďa Hruška má recept od svých sousedů z Městce Králové. Pavel a Andrejka Vejrovi se pivním svařákem přes zimu zahřívají a nechtějí prý jinak. Tak to pojďme prubnout a uvidíme.

Co je pivní svařák potřeba

  • 1 l světlého piva
  • citron
  • jablko
  • čerstvý zázvor
  • skořice celá
  • hřebíček
  • badyán
  • med

Jak při přípravě pivního svařáku postupovat

1. krok: ovoce a závor nakrájíme

Citron, jablko a kousek zázvoru nakrájíme na plátky. Neloupeme.

Pivní svařák: ovoce a závor nakrájíme
Pivní svařák: ovoce a závor nakrájíme (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: pivo nalijeme do hrnce

Světlé pivo nalijeme do hrnce a přidáme plátky ovoce se zázvorem.

Pivní svařák: pivo nalijeme do hrnce
Pivní svařák: pivo nalijeme do hrnce (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: přidáme koření a med

Potom dáme do hrnce celou skořici, pár hřebíčků a badyán. Hrnec postavíme na plotýnku, přidáme podle chuti med.  

Pivní svařák: přidáme koření a med
Pivní svařák: přidáme koření a med (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok: pivo zahříváme, ale nevaříme!!! 

Pivo s ovocem a kořením pomalu a za občasného promíchání zahříváme asi 10 minut, nevaříme!!!

Pivní svařák: pivo zahříváme, ale nevaříme!!!!!
Pivní svařák: pivo zahříváme, ale nevaříme!!!!! (Zdroj: archiv FTV Prima)

5. krok: skleničku ozdobíme ovocem  

Pivní svařák podáváme horký, ozdobení kolečkem citronu s hřebíčkem a plátkem jablíčka.

Pivní svařák: skleničku ozdobíme ovocem
Pivní svařák: skleničku ozdobíme ovocem (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu