Velký malý zázrak: Jedna hrst borůvek třikrát týdně zaručuje zdraví a mládí

Existuje spousta různých žebříčků superpotravin, jedno však mají vždy společné – na předních místech najdeme borůvky. Tyto lahodné modré plody si to určitě zaslouží. Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) pomáhá snižovat cholesterol, zpomaluje stárnutí, zlepšuje šeroslepost, je vhodná pro diabetiky, působí protizánětlivě, protistresově - je to prostě velký malý zázrak, protože už jedna hrst borůvek třikrát týdně zaručuje zdraví a mládí.

Brusnice borůvka je známá pod názvem borůvka chocholičnatá, zahradní, kanadská, vysoká nebo také borůvka americká. Borůvka je plod brusnice borůvky. Jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. Konzumují se čerstvé, používají se na vaření, zavařují se nebo zmrazují. U nás se nejvíce sbírají borůvky z přirozených porostů.

1. krok: sbírání

Sbírají se plody i listy. Listy se sbírají od června do září z neplodných větévek sdrhnutím, plody od července do srpna, ve vyšších polohách plody dozrávají i později.

Keříčky borůvek v lese
Keříčky borůvek v lese (Zdroj: Pixabay)

2. krok: sušení

Zhnědlé či jinak poškozené listy, úlomky větévek a jiné příměsi vybereme a listy sušíme co nejrychleji v tenkých vrstvách ve stínu nebo umělým teplem. Teplota by neměla překročit 40 °C. Musí si zachovat světle zelenou barvu. Plody sušíme nejdříve na slunci, až povadnou, dáme je do trouby nebo sušárny, až se scvrknou, pak se ještě dosušují na slunci, ale nemají úplně ztvrdnout. Protože snadno znovu přijímají vzdušnou vlhkost, je třeba je kontrolovat a podle nutnosti znovu dosušit.

Správně usušené borůvky
Správně usušené borůvky (Zdroj: Pixabay)

3. krok: skladování

Sušené listy skladujeme stejně jako všechny bylinky ve skleněných vzduchotěsných nádobách; sušené plody v papírových pytlících nebo sklenicích s víčkem. Zavařené vydrží ve spíži i několik let.

Proč a jak brusnice borůvka pomáhá

Plody lesních borůvek obsahují zejména přes 7 % tříslovin, 20 až 30 % cukru, antokyanová barviva, myrtilin A a B, dále organické kyseliny, citronovou, jablečnou, jantarovou, mléčnou, šťavelovou a pektin, vitaminy A, B a C a látky snižující obsah cukru v krvi.

Prospěšné jsou plody a listy
Prospěšné jsou plody a listy (Zdroj: Pixabay)

„Borůvky podporují tvorbu dopaminu, takže jsou velmi dobré při odvykacích kúrách kuřáků nebo drogově závislých. Vyzrálé plody podporují léčbu neplodnosti. Jsou vhodné pro všechny věkové skupiny včetně dětí, které ocení jejich výbornou chuť a rychlý účinek, např. při letních infekčních průjmech. Pravidelná konzumace borůvek během dvou měsíců dokáže zlepšit metabolický syndrom, což je lékařské označení kombinace diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity. Ozdravný efekt se dostavuje už při užívání jedné hrsti borůvek 3x týdně! Právě nyní jsou k dispozici čerstvé borůvky z lesa i velkoplodé zahradní odrůdy. Léčivé účinky dokáže uchovat dobře lihový extrakt ze zralých borůvek. Pro zimní období si můžeme zralé plody usušit nebo zamrazit,“ uvádí léčitel Bc. Martin Kolár.

Čerstvě utržené jsou nejlepší
Čerstvě utržené jsou nejlepší (Zdroj: Pixabay)

Borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost, zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně proti infekcím. Prodlužují život, chrání před stařeckou demenci, pomáhají při střevních problémech (2 lžičky sušených plodů zalijeme 250 ml studené vody a necháme přes noc vyluhovat; pijí se dva 2 šálky denně), zvyšují množství moči, čímž pomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest. Snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům, prospívají regeneraci sliznic. Podporují úsilí obézních ve snižování hmotnosti, obsahují obrovské množství antioxidantů. Nejlepší je jíst borůvky syrové nebo sušené. Pokud je tepelně upravíme, sníží se sice obsah polyfenolů, kvůli kterým mají takové blahodárné účinky na zdraví člověk zhruba o šestinu, ale pořád jsou zdravé.

Prima tip: Borůvkový džem s ovocným cukrem 

Borůvky skvěle chutnají zavařené
Borůvky skvěle chutnají zavařené (Zdroj: Dr.Oetker)

Omyté borůvky (700 g) tyčovým mixérem rozmixujeme a vložíme do většího hrnce. Přidáme 1 balením želírovacího ovocného cukru Dr.Oetker, 120 ml vody a pečlivě promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme minimálně 3 minuty. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic (4 à 250 ml). Uzavřeme je, obrátíme dnem vzhůru a 5–10 minut necháme stát na víčku.

Autor:

Jsem nadšená pěstitelka zeleniny, ovoce a květin, prostě všeho dobrého, užitečného a hezkého. A i když se mi ne vždy daří (třeba když salát sežerou plzáci), neztrácím optimismus a do zahradničení se pouštím znova a znova.  Mám ráda zvířata, všechna bez výjimky (i ropuchu, která k nám letos doskákala), i když přiznávám, že nejblíže mému naturelu jsou šelmy, konkrétně kočky. A taky vyměním žárovku, přitluču hřebík či opravím těsnění.

Související k tématu