Jak udělat z bezových květů sirup, ocet nebo čaj aneb Před heřmánkem smekni, před bezem klekni

Listnatý keř bez černý (Sambucus nigra) je známý i pod názvem bezinky nebo kosmatice. Pro jeho charakteristickou vůni se mu říká i psí nebo smradlavý bez či smradinky. Nenáročný keř kvete bílými, někdy lehce nažloutlými květy.

Proč se traduje, že je bez černý největším přírodním lékařem? Pomáhá tělu zbavovat se toxinů. Má i hubnoucí účinky, obsahuje totiž kyselinu chlorogenovou, u které je prokázané, že má vliv na úbytek váhy. Také obsahuje rutin, který posiluje pružnost cév a působí blahodárně na kardiovaskulární systém. Usnadňuje pocení a tím snižuje teplotu těla. Dobré výsledky jsou zaznamenány při léčbě revmatismu a otoků, protože je silně močopudný. To všechno je jistě dobrá motivace na jeho domácí zpracování.

Co budete potřebovat

  • čerstvě utržené květy bezu černého
  • cukr
  • citrony  
  • kyselinu citronovou (nemusí být)
  • ocet

Jak budete postupovat

1. krok

Kolem poledne si nasbírejte květy černého bezu, nejlépe do košíku, aby se nezapařily. Ať už budete s bezovými květy dělat cokoli, nejprve je – a to i před sušením – pečlivě opláchněte, protože se v nich ukrývá hmyz.

Jak udělat z čerstvých bezových květů sirup, ocet nebo čaj  1
Jak udělat z čerstvých bezových květů sirup, ocet nebo čaj 1 (Zdroj: Zdena Nováčková)

2. krok

Čerstvé květy se dají zpracovat na sirup nebo ocet, případně nasušit na čaj, teplota by neměla překročit 45 °C. Nejlépe se suší na pečicím papíru ve stínu. Květy sušením nesmí zhnědnout, tím se znehodnotí účinné látky.

Jak udělat z čerstvých bezových květů sirup, ocet nebo čaj  2
Jak udělat z čerstvých bezových květů sirup, ocet nebo čaj 2 (Zdroj: Zdena Nováčková)

3. krok

Na sirup vložte 25 květů nejlépe do skleněné nádoby, zalijte 1 l převařené vody, která se rozhodně nesmí vařit, protože by květy zhnědly. Přidejte 1 nakrájený umytý citron. Nádobu přiklopte pokličkou nebo uzavřete fólií a nechte zhruba 24 hodin odstát.

Jak udělat z čerstvých bezových květů sirup, ocet nebo čaj  3
Jak udělat z čerstvých bezových květů sirup, ocet nebo čaj 3 (Zdroj: Zdena Nováčková)

4. krok

Potom přeceďte, přisypte 500 g cukru a vymačkejte zbylý citron. Pro konzervaci můžete přidat kyselinu citronovou, ale dobře uskladněný na chladném místě vydrží i bez ní. Bezinkový sirup můžete zředit vodou a popíjet jako limonádu nebo s ním sladit čaj. Určitě to zvýší vaší odolnost proti nachlazení.

Jak udělat z čerstvých bezových květů sirup, ocet nebo čaj  5
Jak udělat z čerstvých bezových květů sirup, ocet nebo čaj 5 (Zdroj: Zdena Nováčková)

Prima tip: bezinkový ocet

Když už máte bezinkové květy po ruce, můžete si z nich připravit také bezinkový ocet. Stačí vzít deset květů a zalít je půl litrem octa – musí v něm být všechny ponořené. V uzavřené nádobě je nechte v chladu a temnu 6 až 8 týdnů vyluhovat. Bylinkový ocet se používá zejména na zeleninové saláty. Využít ho ale můžete i jako lék: při horečce se natíráním chodidel a spánků bezinkovým octem snižuje teplota těla.

Související k tématu